7 år med linux

Om hvordan det har været at vælge linux som foretrukkent operativ-system





Jeg byggede min første mikrocomputer i 1981 (Motorola 6802 med 512 byte RAM og 2K-EPROM) i de følgende år fik jeg leget med ZX80/81 - VIC20 - COMM64 indtil jeg i 1987 anskaffede min første IBM-kompatible PC (Intel 286/8 MHz - 1MB-RAM - 20 MB HDD).
Igennem de næste 15 år fulgte jeg strømmen - opgraderede hard- og software  hvert andet eller tredie år.
Hver gang Microsoft kom med en ny version af Windows var kravene til hardwaren steget så meget, at der ikke var andet at gøre end at anskaffe nyt .
Mine erfaringer med systemnedbrud og følgende tab af data var også - om jeg så må sige - passende.
Op til 2002 havde jeg kigget MAC og linux-brugere over skulderen og bestemte mig for at forsøge linux. Jeg stod samtidig og skulle vælge en afløser for den Protel-printudlægningssoftware jeg havde benyttet i mere end 10 år - den kunne kun køre under DOS så der var ingen vej tilbage. Valget faldt på Eagle-pcb fra cadsoft.de - bl.a. fordi dette program kunne købes med en licens gældende til både linux og Windows. Den første tid kørte jeg det under Windows, men siden 2003 har jeg udelukkede kørt det under linux. Det findes i en gratisversion som kan arbejde med små print, men kan åbne, vise og udprinte alt hvad der laves på købeversionen.
Den eneste form for programmering der rigtig har min interesse er den hardwarenære - så mit krav til en afløser for Windows var at det skulle være muligt at lave det hele - eller det meste - ved hjælp af musen, jeg gider ikke lære en masse nye kommandoer.
De første år brugte jeg SUSE (ver 8.2.-9-10) dengang var nettet for langsomt til at man kunne hente 1-2-3 GB  på  ingen tid , så jeg valgte at købe  CD-er og DVD-er fra SUSE - for omkring 500 kr fik man et par trykte manualer samt flere GB-software  på både CD og DVD - det halve af hvad man skulle betale for en Windows XP.
Selvom min PC var udstyret med SCSI-diske og anden underlig hardware  fandt  linux det hele - hvilket jeg egentlig ikke havde forventet.
SUSE blev opkøbt af Novell og der kom lidt andre boller på suppen og da jeg i 2006 satte ny harddisk i maskinen skiftede jeg til KUBUNTU, som jeg har brugt siden. Suppleret af UBUNTU på en netbook.

Mine PC-brugerbehov er : Netadgang (www - ftp - mail - multimedia - netbank) - tekstbehandling - billedbehandling - lydredigering/analyse - CD/DVD-brænding - udprintning - kameratilslutning - tilslutning  til Windows-netværk - printudlægning.
Når bortses fra mit printudlægningsprogram dækkes alle ovenstående behov af fri software som jeg har downloadet gratis fra nettet.

De fleste af ovennævnte programmer findes både til linux, MAC og Windows så det volder mig ikke det store besvær hvis jeg af en eller grund er nødt til at benytte en Windows-maskine.

Er det så ren lykke ?

Nej, der er ting man ikke kan  (endnu) med linux:

Visse USB-enheder giver problemer - jeg har en scanner fra HP, en ekstern lydenhed fra Terratec og en programmeringsenhed fra Microchip - dem har jeg ikke fundet (nemme) måder at få til at fungere under linux. Men min eksterne DVD/CD-brænder - mit kamera - USB-MEM-sticks  - USB-harddisk m.m. er der ingen problemer med.

På nettet kan der være problemer - dels fordi mange hjemmesider stadig er skruet elendigt sammen og fyldt med fejl (især sider som "ses bedst med Internet Explorer"). Da der findes flere browsere til linux kan jeg se det meste enten med den ene eller den anden (Firefox og Konqueror)
Værre er det med de sider som er befængt med DRM - eller som benytter lukkede MicroSoft-formater. Her melder jeg pas - er man tilstrækkeligt nørdet kan den slags sikkert også gøres tilgængeligt (jeg nøjes med at være sur over at skattebetalte hjemmesider kræver Windows-software).
Jeg kan (med vekslende kvalitet - DR sparer på båndbredden) se DR-TV over nettet - det dækker mit ringe TV-behov.

Da spil overhovedet ikke interesserer mig (det skulle da lige være algoritmerne bagved) har jeg ingen problemer med at mange ikke kan køres under linux.

Herunder et par links :










Eagle printudlægning
openSUSE
KUBUNTU min foretrukne linux-udgave
Firmaet som satte UBUNTU i gang
Kontorpakken Open Office









Retur til hovedside













Opdateret 04.01.2010




Valid HTML 4.01 Transitional